Nashville: Podcasting in your classroom

Een andere interessante sessie werd gegeven over Podcasting door William Teem. Wat me opvalt is dat ten minste de presentator (en een aantal mensen in de zaal) al ten minste 1 jaar actief bezig zijn met Podcasting, en ondertussen 10-tallen podcasts gemaakt hebben.

Ik vraag me af hoeveel docenten er in Nederland al hiermee actief bezig zijn?

Ik zou willen dat ik al materiaal had, en heb al eens geexperimenteerd, maar het ontbreekt me steeds de tijd om een bibliotheek op te bouwen met Podcasts. Met name het knippen en plakken kost tijd, maar daar moet ik natuurlijk handiger in worden. Nu val ik elke keer weer terug op het materiaal wat ik al heb: Powerpoint slides en mijn lesvoorbereiding. Niet goed, maar wel de realiteit.

Als ik goed luister, dan worden de volgende voordelen genoemd door de presentator:

  • Never the Question – nooit meer de vraag: “Meneer ik was ziek, wat heb ik gemist?”
  • Flexibility – de student kan op het tijdstip dat hem uitkomt, of op het moment dat hij de leervraag heeft, het materiaal gebruiken
  • Portable – het materiaal kan zowel op school als thuis of onderweg gebruikt worden op een device naar keuze: PC, laptop, iPod, et. cetera.

De manier waarop de presentator Podcasting gebruikt, is met name 5 minuten introductie bij zelfstandige leesopdrachten, bijvoorbeeld: “Als je hoofdstuk 1 leest moet je vooral letten op de volgende onderwerpen: …” en/of “Probeer na het lezen voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: …”. Op iTunes kun je materiaal vinden van de professor door te zoeken onder Podcasts met de artiest Teem.

De presentator beweert dat er sinds het gebruik van Podcasting het niveau bij de toetsen omhoog gegaan is.

Als beste tool wordt Audacity genoemd. Daarnaast biedt de school waarvoor Professor Teem werkt de mogelijkheid om de Podcasts ook op CD te laten branden om zo ook studenten die geen PC thuis hebben, de mogelijkheid te geven het materiaal anyplace, anytime en anywhere te gebruiken.