Hoe maak ik een multi-boot PC?

In mijn post: “Hoe partitioneer ik een harde schijf?” heb ik uitvoering uitgelegd hoe je een harde schijf in stukjes kunt verdelen (partities) en hoe dit onder water werkt met Master Boot Records (MBR), Boot Sectors, primarie en extended partities, et. cetera.

QTParted

Een deel van het verhaal mist nog, want hoe krijg ik bijvoorbeeld MS-Dos, Microsoft Windows XP of Vista, en Ubuntu Linux naast elkaar draaiend? Simpel toch, ik maak drie primaire partities aan en ik installeer vervolgens bijvoorbeeld MS-Dos, Windows XP en Ubuntu Linux. Dat zou je inderdaad verwachten echter heeft Microsoft Windows XP en Vista een irritant trekje, namelijk dat de boot sector van andere besturingssystemen hergebruikt wordt.

Op het moment dat je al MS-Dos hebt geïnstalleerd en je vervolgens Windows XP installeert, dan bepaald Windows XP dat hij de Boot Sector van MS-Dos gaat hergebruiken en een bootmenu toevoegd in de Master Boot Record, oftewel: bij het starten krijg je keurig een bootmenu met MS-Dos en Windows XP. Als je vervolgens voor Windows XP kiest, wordt de Boot Sector van MS-Dos geladen, en deze laadt vervolgens Windows XP.

Op zich geen probleem, maar hierdoor wordt de Windows XP partitie afhankelijk van MS-Dos. Stel je MS-Dos partitie crashed, dan werkt ook Windows XP niet meer. Hoe los je dit nu op?

Voordat je een tweede (of derde) besturingssysteem installeert, maak je eerst een primaire partitie aan met een partitiemanager, zoals PQMagic, voor het nieuwe besturingssysteem. Vervolgens maak je de andere primaire partities verborgen (hidden). Doordat tijdens de installatie er geen andere primaire partities gevonden worden, zal er dus een onafhankelijke partitie gemaakt worden met zijn eigen Boot Sector.

Als je dat doet voor MS-Dos, Windows XP, Windows Vista en Linux zal alles onafhankelijk van elkaar kunnen draaien.

Ten slotte nog een Bootmenu toevoegen, bijvoorbeeld met Grub of PQBoot, en het geheel draait als een zonnetje. Een andere vuistregel is dat je het best kunt starten met Microsoft besturingssysteem en dan te starten met de nieuwste, bijvoorbeeld eerste Windows 7, dan Windows Vista en dan Windows XP. Dit omdat de oudere systemen de nieuwe nog niet herkennen en zo dus onafhankelijke partities met een eigen Boot Sector aangemaakt wordt. Als je tenslotte Linux installeert (deze herkent alle andere, natuurlijk alleen als je een recente versie van Linux installeert) en maakt meteen met GRUB een bootmenu aan. Tress simple!