Onderwijsproblematiek van vandaag de dag: een voorbeeld!

Op de weblog van Pauline Veen van 1 Vandaag staat een interessant stuk over de problematiek in het onderwijs vandaag de dag. Blijkbaar is deze problematiek op het Commanderij College in Gemert tot een conflict geworden tussen docenten en management. Wie heeft gelijk? Beide, denk ik, maar het geeft vooral aan in welk veranderingsproces het onderwijs zich op dit moment bevindt. Enerzijds worden er andere competenties gevraagd in het “nieuwe onderwijs” van docenten, zoals bijvoorbeeld samenwerken, en is inderdaad de student van vandaag de dag een andere dan die van 30 jaar geleden. Aan de andere kant schiet de invoering van het “nieuwe onderwijs” vaak door naar bijvoorbeeld alleen zelfstandig werken, zoek het zelf maar op op internet, en is er derhalve amper aandacht voor theorie.

Volgens mij ligt de oplossing voor handen: luister naar elkaar, en leer van elkaar. Iedere verandering is lastig voor alle partijen, en levert veel weerstand en spanning op. Pas daarna komen de inzichten in het goede van het nieuwe, maar ook in het goede van het oude. De pendule is doorgeschoten en moet nu weer het midden vinden tussen oud en nieuw onderwijs. Dat leert in ieder geval de geschiedenis ons.

In het Eindhovens Dagblad is trouwens een speciaal dossier over de problematiek van het Commanderij College in Gemert te vinden. Opvallend is dat een docent geschorst wordt voor het geven van zijn mening. Ook opvallend is dat er geen enkele reactie op de weblog gegeven is. Hmmm, dat stelt me niet gerust. Toch, maar deze post niet plaatsen?