Rekensommetje: 32-bits OS = 4 GB (in theorie)!

Afgelopen week babbelde ik met een aantal studenten over het uitbreiden van mijn PC met meer GB´s, want 1 GB met Windows Vista draait, maar mijn laptop met 1,5 GB gaat stukken beter. Nu heeft mijn PC twee geheugensloten, maar beide zitten vol (efficiënter bij dual channel), dus de keuze is of 2 x 1 GB bijkopen, of 2 x 2 GB bijkopen.

In deze discussie kreeg ik opeens een flash back naar de tijd dat we van het 16-bits besturingssysteem Windows 3.x overgingen naar het 32-bits besturingssysteem Windows 95. Voor die tijd kon ik me echt niet voorstellen dat je meer dan een aantal kB´s nodig had voor een goed werkende machine. Echter na een aantal jaren was Windows 3.x achterhaald, want deze kon maximaal 64 kB geheugen adresseren. Voor de wiskundigen: (2 tot de macht 16) / 1024 = 64 MB te adresseren. De opvolger Windows 95 werd uitgebracht en je had een onvoorstelbare hoeveelheid MB´s te adresseren, maar liefst (2 tot de macht 32) / (1024 maal 1024) is 4096 MB´s. Soms sprak je dat zelfs uit als GB, maar dat was te ver weg en zou toch nooit gehaald worden.

Maar, opeens is de tijd van toen terug, want een 32-bits besturingssysteem kan maar 4 GB adresseren. En wat blijkt? Op internet gaan berichten rond die aangegeven dat Windows XP en Windows Vista soms maar 2 GB zien, en in sommige gevallen 2,5 GB. Dus, meer GB´s dan 2 erin stoppen is mogelijk weggegooid geld. Of niet?

De oplossing is installatie van Windows Vista de 64-bits versie of een Linux 64-bits distributie installeren, want deze kan maar liefst 17179869184 GB´s adresseren, oftewel: 16 EB (Exabyte). Pfff, zouden alle 32-bits programma´s netjes draaien onder een 64-bits besturingssysteem? In theorie heeft Windows Vista een 32-bit modus. Ik weet het niet, maar ik houd mijn hart vast. Binnenkort maar eens met de 64-bits versie van Vista stoeien.

Gelukkig, komt dit probleem nooit meer voor, want we hebben nooit 16 EB geheugen nodig om een goed werkende computer te hebben!