Windows Vista Disk Management: nooit 2 partities samenvoegen, of toch?

Eén van de vernieuwingen binnen Windows Vista is het Disk Management tool. Het zou verbeterd zijn, en biedt in ieder geval meer functionaliteit, zodat je niet meteen over moet stappen naar bijvoorbeeld PartitionMagic. Echter, deze week kwam ik er achter dat het niet allemaal zo feilloos werkt.

Windows Vista

Mijn laptop van de ICT-Academie had (u leest het goed: had) 4 partities: 1. met Windows Vista, 2. gereserveerd voor Windows 2003 Server, 3. met Linux, en 4. een data partitie. Mijn Windows Vista partitie liep echter al heel snel vol. Blijkbaar was mijn inschatting om 15 GB toe te wijzen niet goed, en echt veel software heb ik niet geïnstalleerd, en mijn data staat op een aparte partitie. Om het probleem van de vol lopende Windows Vista partitie op te lossen, dacht ik de Windows Vista en voor Windows 2003 Server gereserveerde partitie samen te voegen, maar dan met Windows Vista Disk Management. Het resultaat: een niet meer werkende laptop.


Dat probleem had ik vaker gehad, dacht ik, want het zou aan GRUB kunnen liggen. Met GRUB kan ik kiezen of ik Windows Vista of Ubuntu Linux opstart. Ik moest bij mijn presentaties, want ik moest les geven, dus even fdisk /mbr om in ieder geval met Windows Vista te kunnen werken. Dat werkte helaas niet. Grom, dat vernieuwde Windows Vista Disk Management lijkt dus toch meer op een wasmiddelenreclame, waarbij het wasmiddel niet beter werkt, maar men alleen maar zegt dat het beter werkt.

Bij het opstarten gaf Windows Vista wel aan dat met de originele CD alles weer gerepareerd zou kunnen worden. Natuurlijk lag deze CD thuis, en niet op mijn werk, dus hopen dat ik het alsnog aan de praat kreeg. En inderdaad: het repareren gaat zeer eenvoudig, en alles draait weer. Conclusie: gebruik Windows Vista Disk Management niet, maar als toch, dan geen ramp, want Windows Vista kan zichzelf weer reanimeren.

GParted

Oh ja, als je nou PartionMagic gaat zoeken op het internet of in de winkel wilt kopen? Er is een mooie open source partition manager beschikbaar voor nop: GParted Live CD.