Computable Panel omarmt open source – en mijn bijdrage hierin!

Sinds enige tijd heb ik zitting in het Computable Panel. In dit panel zitten lezers van de Computable die wekelijks naar hun mening gevraagd wordt over ICT.

Afgelopen week had het volgende onderwerp:
Open source software is nog niet breed doorgedrongen naar het bedrijfsleven. Daar zijn verschillende redenen voor en één ervan is dathet imago van open source nog altijd het imago van geitenwollen sokken en sandalen is.

Vraag (reactie max. 100 woorden):
Herken je dit? Welk beeld heb jij van open source? En wat is de reden dat het nog niet breed doorgedrongen is?

Mijn reactie:
Ik herken dit beeld absoluut niet. Met name de laatste jaren is open source zeer professioneel en gebruikersvriendelijk geworden, en gebruik ik het erg veel. Aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College leren we de toekomstige ICT-ers zowel met commerciële software als open source (o.a. Ubuntu Linux, Apache, PHP, MySQL) werken. Ik denk dat open source in een aantal gebieden wel degelijk diep doorgedrongen is. Apache, PHP en MySQL worden veel gebruikt in professionele webomgevingen. Op de desktop is er nog een slag te gaan, denk ik, maar zijn er zeer veel alternatieven, die trouwens gewoon onder Windows werken, zoals GIMP en Open Office.

In het volgende bericht van de Computable staat een deel van mijn reactie gepubliceerd.