Review Trend Micro Internet Security 2008

Iets later dan aangekondigd ontving ik van Trend Micro de uitnodiging om de beta van Trend Micro Internet Security 2008 te downloaden. Al enige jaren ben ik beta testen en fan van het product. Met name de prijs/kwaliteit verhouding en het hebben van een compleet pakket voor security trokken me ooit over de streep het product te kopen. Ook de testuitslagen waren zeer goed toen der tijd. Dit laatste wisselt jaar-na-jaar, in een soort leap frog race, tussen de concurrenten. Het product is mij tot nu toe zeer goed bevallen en heeft me ten allen tijde goed beschermd. Ik was dan ook benieuwd wat het nieuwe product me gaat brengen.

Installatie
Wat absoluut opvalt is dat de installatieprocedure een stuk sneller en prettiger is geworden. Waarbij in de Internet Security 2007 versie nog eerst een deinstallatie plaatsvond, vervolgens een restart van je PC, en dan pas de installatie van de nieuwe versie, vindt er nu daadwerkelijk een upgrade plaats, zonder restart.

TMIS2008

Nieuwe features
Het basisscherm van Trend Micro Internet Security 2008 is gelijk gebleven qua knoppen, echter oogt het geheel iets vriendelijker en zachter. Wat wel opvalt is een nieuwe feature: “security activity”.

TMIS2008

Bij het klikken op dit scherm wordt inzicht gegeven in het soort en het aantal risico’s die afgehandeld zijn. Leuke feature die inzicht geeft in wat het programma allemaal voor je doet, oftewel: waar betaal ik nu eigenlijk voor, omdat dit niet of nauwelijks zichtbaar is bij dagelijks gebruik van het product.

Ook nieuw en wat mij betreft een van mijn aanbevelingen op de vorige versie, is de “software history cleaner”. De geschiedenis van diverse programma’s kan hiermee worden gewist.

TMIS2008

Natuurlijk zijn er reeds diverse gratis tools die dit kunnen, waaronder ccleaner, echter is het handig om dit allemaal onder 1 dak te vinden.

Tevens een nieuwe feature is dat er bewaakt wordt of er veranderingen plaatsvinden die niet toegestaan zijn, bijvoorbeeld nieuwe programma’s die tijdens het opstarten geladen worden, het aanpassen van de host-file (hiermee kun je bijvoorbeeld postbank.nl omleiden naar een phising site), et. cetera.

TMIS2008

Bovenstaande feature is absoluut een must voor een serieus security pakket.

Naast de nieuwe features zijn er uiteraard een groot aantal features al enige jaren beschikbaar, zoals virus en spyware detectie, een quarantaine waar verdachte bestanden veilig opgesloten worden, een firewall, een monitor om je draadloos netwerk te controleren op indringers, en heel handig het beheren Trend Micro Internet Security 2008 op andere PC’s thuis via een centrale PC. Daarnaast in het rijtje nog een spam filter en het blokkeren van verdachte websites. Ook mogelijk op categorieën in de vorm van parental controls waarmee je als ouder bepaald wat je kind wel of niet op internet kan bekijken. En ten slotte de mogelijkheid om te voorkomen dat prive data, zoals credit card nummers en wachtwoorden, op het internet beland. Uiteraard kan het geheel met een wachtwoord afgeschermd worden, zodat je eigen kinderen of hackers het product niet kunnen aanpassen of zelfs uitzetten.

Aanbevelingen
Een aanbeveling voor de volgende versie is wat mij betreft het voorkomen dat elke 15, 30, 45 of 60 minuten het product het draadloze netwerk scant en hiervan een rapport geeft. Uiteraard moet er regelmatig gescand worden, maar wil ik alleen bij het vinden van een nieuwe PC ingeseind worden. Nu ben ik geneigd de feature uit te zetten, en hiermee mijn draadloze netwerk niet goed te monitoren, omdat het erg onhandig is om elk uur hetzelfde schermpje te moeten wegklikken.

Conlusie
Trend Micro heeft met Internet Security 2008 de installatie (of upgrade) een stuk gemakkelijker gemaakt. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe features toegevoegd die een absolute must zijn voor een serieus security pakket. Hiermee blijft Trend Micro meedoen in de top van security pakketten en mijn vertrouwen behouden.