Nu.nl: "Mobiele generatie heeft moeite met feitjes!"
Op nu.nl staat een interessant onderzoekje naar de mobiele generatie en het onthouden van feiten: “Mobiele generatie heeft moeite met feitjes!”. Helaas kan ik de bron niet gevonden krijgen op het internet. Ben benieuwd naar hoe het onderzoek precies is uitgevoerd. Als een van de redenen wordt gegeven dat de mobiele generatie vertrouwd op hun mobiel, PDA, et. cetera. Ik moet zeggen dat ik zelf amper een telefoonnummer uit mijn hoofd ken, maar wachtwoorden en inlognamen onthouden lukt heel aardig.
Verklaring: het moeten onthouden van telefoonnummers is niet meer nodig door de technologie, het moeten onthouden van wachtwoorden wel, dus zet ik mijn hersenen in om andere zaken te onthouden. Wie heeft er een andere verklaring? Of is de mobiele generatie gewoon slechter geworden in het onthouden van feiten?
Nog nooit eerde in de geschiedenis konden we zo snel over info beschikken als nu, Niet alllen info, maar ook verwerkings- en bewerkingcapaciteit zit in de jaszak, just a click away en allways on! De volgende stap is eennog hechtere band: het implantaat en directie koppelingen aan sensorische zenuwen en de cortex. Ik heb een model opgezet van de menselijke cognitieve informatie verwerking, met daarbij op alle functies en overgangen daartussen de mogelijkheden van huidige en nabije smartphone-technologie aangestipt. Er zijn nu eenmaal zaken dei computers beter/sneller kunnen dan onze brain: onthouden en terugvinden, berekenen, vergelijken, etc. Onze hersenen moeten we reserveren voor subtilere zaken. Maar functies die je niet meer gebruikt eroderen. afhankelijkheid van de technologie ligt op de loer! Mijn opvattingen hierover liggen in lijn met het Connectivisme dat beweert dat kennis niet grotendeels in je hoofd zit, maar vooral in je netwerk! Daar heb je snelle en instant toegang voor nodig….
Gr.
Jan