WordPress en mijn 5 favouriete plugins (+ 2 tips)!

Wordpress logo Zoals ik al enige tijd terug geschreven heb, heb ik onlangs mijn website en weblog samengevoegd tot 1 website. De website/weblog, zoals je die nu ziet, is gemaakt met WordPress.

WordPress kent 2 versies: de WordPress.org variant en de WordPress.com variant. Ik gebruik de WordPress.org variant, waarbij je een eigen installatie en configuratie van WordPress uitvoert bij je eigen hosting partij. Bij de WordPress.com variant kun je in 1 minuut een account aanmaken en heb je een website/weblog. Natuurlijk heeft dit als nadeel dat je niet alle controle hebt over je Weblog, zoals het toevoegen van plugins, etc. Bij de WordPress.org variant heb je dit allemaal wel.

Het installeren van WordPress.org is eigen zeer eenvoudig te doen met de beschikbare handleiding. Downloaden van de php-source. Uploaden van deze php-source naar een dirctory bij je hosting partij. Het aanmaken van een database in MySQL, en het aanmaken van een gebruiker met alle rechten. En het aanpassen van een configuratie bestandje. Daarna kun je (via je webbrowser) een installatiescript uitvoeren, die te benodigde tabellen aanmaakt. En voila je website/weblog is online.

Het leuke van WordPress.org is dat je functionaliteit kunt toevoegen en zo je site kunt uitbreiden.

Tijd om na een aantal weken knutselen mijn top-5 van favouriete plugins te presenteren:

  1. FeedBurner Feedsmit plugin – met deze plugin kun je je weblog items via Feedburner in diverse feed formaten, zoals RSS, aanbieden aan anderen. Tevens wordt op deze manier statistieken bijgehouden van het aantal abonnee´s op je feed.
  2. YouTube plugin – met deze plugin kun je filmpjes van YouTube embedden in je weblogitems.
  3. Slideshare plugin – met deze plugin kun je presentaties vanuit Slideshare embedden in jet weblogitems. Zie als voorbeeld onder Onderwijs het item Presentaties.
  4. WP-Polls en WP-Polls Widget plugins – met deze plugins kun je polls op zeer eenvoudige manier toevoegen aan je website/weblog.
  5. Aksimet plugin – deze plugin verwijdert spam reacties op je weblogitems. Erg handig, want bij mijn oude weblog op Live Spaces van Microsoft had honderden spam reacties met een groot aantal associaties die ik niet met mijn website/weblog wil.

WP-PollsWP-Polls

Naast deze plugins heb ik nog een manier gevonden om een makkelijke manier onderaan elk item een mogelijkheid te bieden om je item toe te laten voegen aan diverse social Web 2.0 sites, zoals Digg, Delicious, etc. Zie voor een voorbeeld de laatste regel onderaan dit item. Door in FeedBurner bij Optimize het item FeedFlare aan te zetten, kun je in je weblog/website gebruik maken van deze mogelijkheid. Het enige wat je moet doen, is het toevoegen van de volgende regel (op de goede plek uiteraard) in je index.php van je thema.

<script src=”http://feeds.feedburner.com/~s/JOUWFEEDBURNERNAAM?i=<?php the_permalink() ?>” type=”text/javascript” charset=”utf-8″></script>

Zorg ervoor dat JOUWFEEDBURNERNAAM natuurlijk de naam is van jouw feed in FeedBurner.

Een laatste tip, betreft het toevoegen van je Delicious hyperlinks aan WordPress. Door het aanmaken van een pagina, zoals de Delicious link in mijn website/weblog en het toevoegen van de volgende code in deze pagina, krijg je een mooie presentatie van al je hyperlinks.

<script src=”http://del.icio.us/feeds/js/tags/pjkoning?icon;size=10-26;color=87ceeb- 0000ff;title=my%20del.icio.us%20tags;name;showadd” type=”text/javascript”></script>

Delicious

Zoek even op Delicious naar de exacte code voor jouw links en de manier van presenteren die je het mooist vindt.

Heb je ook nog tips of favoriete plugins, laat dan een comment achter op dit item.