Ubuntu en Red Hat wijzen pact met Microsoft van de hand: applaus!

Op de website van de automatiseringsgids staat vandaag het volgende bericht:

Ubuntu wijst pact met Microsoft van de hand
dinsdag 19 juni 2007, Den Haag, 11:10 uur

Mark Shuttleworth van Canonical is geenszins van plan om met Microsoft te onderhandelen over een licentie-overeenkomst voor zijn Linux-variant Ubuntu. Daarmee reageert de directeur van Canonical op aanhoudende geruchten over een op handen zijnde overeenkomst.

Nadat Microsoft in korte tijd overeenkomsten over open-sourcesoftware sloot met Xandros, LG Electronics en Linspire zoemen de geruchten rond over een samenwerking met Red Hat en Canonical.

Die open-sourcepartijen dragen meer gewicht dan de bedrijven waar Microsoft tot nog toe overeenkomsten mee sloot. Red Hat is de grootste distributeur van Linux, en Canonical sloot onlangs een overeenkomst met Dell voor het verspreiden van Ubuntu-Linux op Dell-pc’s.Red Hat wees het idee al eerder van de hand. Shuttleworth liet dit weekend in zijn weblog weten dat wat hem betreft ook geen sprake kan zijn van een overeenkomst met Microsoft waarin de patentaanspraken van de laatste worden afgedekt. Met betrekking tot Microsofts claim dat Linux 235 van zijn patenten schendt merkt Shuttleworth op: “Beweringen van ‘inbreuk op niet-gespecificeerde patenten’ hebben geen gewicht. Volgens ons hebben die [claims] juridisch geen betekenis, en ze vormen voor ons geen reden om met Microsoft samen te gaan werken.”

Applaus voor Mark Shuttleworth en Red Hat om niet mee te gaan in de FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) tactieken van Microsoft.