Windows Vista

Rond de kerst kreeg ik de beschikking over Windows Vista via een gratis 2 maanden account van MSN Plus Direct. Leuk, want enige weken ervoor had ik een nieuwe PC gekocht die Vista Ready is. Het installeren kostte enige moeite omdat bleek dat de PC met een sata-harddisk door Medion als IDE-harddisk geïnstalleerd was (een mogelijkheid in de BIOS om een sata harddisk naar de rest van de harware als IDE-harddisk te simuleren). Hierdoor werkte het installeren niet. Gelukkig hadden een aantal andere mensen dit probleem al eerder ondervonden en had ik het daarna zo voor elkaar.

Mijn eerste gevoel? Ziet er cool uit het nieuwe interface, ben natuurlijk een freak, maar is het allemaal het geld waard. Ik ken 3D- en glass-effecten vanuit Linux (met Beryl) en da´s gratis. De sitebar met gadgets is ook iets wat in Linux op een soortgelijke manier te vinden is. Onderwater is er natuurlijk redelijk wat veranderd. Met name het security model, zoals ik dat (alweer) van Linux ken, geeft een veiliger gevoel. Daarnaast zijn er parental controls toegevoegd. Je kunt werkelijk alles volgen van je kids: meest bezochte sites, meest gespeelde spellen, etc. Daarnaast kun je ook de tijd dan men in kan loggen limiteren. Mijn kids zijn nog klein, dus nu nog niet nodig, maar ik ken (vanuit mijn docentenrol) ook 16+ers. En ik kan me voorstellen dat ik als ouder hier in de toekomst gebruik van zal maken. Een andere verbetering is het zoeken naar bestanden.

Wat nog erg jammer is, is dat veel software nog niet draait onder Vista. Maple Story voor de kids, anders was ik privé helemaal overgestapt. Maar ook bijvoorbeeld GameMaker (voor school). GameMaker heeft een nieuwe versie medio februari aangekondigd. Bij Maple Story blijft het angstig stil. Verder is natuurlijk andere software met bijbehorende licenties waardeloos geworden, bijvoorbeeld Nero, want ook hier moet ik een nieuwe versie van downloaden/kopen.

Op LabRats kun je een leuke introductie (videocast) zien over Windows Vista.