LocalCooling.com onder de loupe

Bij de ICT-Academie wordt een hulpmiddel gebruikt dat helpt de pc zo zuinig mogelijk in te stellen. Het mooie van het hulpmiddel is dat het de energiebesparing omrekent naar het aantal bomen, gallons olie en KWh dat bespaard wordt.

Daarnaast is het mogelijk om de gedane besparingen op te slaan op het internet (door middel van een account), zodat er een lijst met topbespaarders ontstaat.

Hoe zal de wereld er uitzien?
De onderzoekers zijn het er zo langzamerhand over eens: de aarde warmt op, de ijskappen zullen binnen enkele tientallen jaren gesmolten zijn. De enige discussie gaat over de snelheid van het smelten: is het 30, 40 of 50 jaar? En hoe de wereld er dan uit zal zien? Maar dat de wereld zal veranderen, dat is ondertussen duidelijk: Zal Nederland voor een groot deel onder water liggen?, Zal een deel van de huidige diersoorten uitgeroeid worden? Hoe ziet de wereld er uit voor onze kinderen?

Gratis hulpmiddel
In de hele discussie is één ding duidelijk: snelheid is geboden, en alle beetjes helpen. Op het internet heeft het bedrijf Uniblue Research Labs een gratis hulpmiddel gemaakt dat je helpt om je PC zo zuinig mogelijk in te stellen. Zo scheelt het al een beetje energie als bijvoorbeeld de harde schijf van je PC stopt met draaien, of de monitor in de spaarstand gaat staan. Het hulpmiddel LocalCooling helpt je om op eenvoudige wijze deze instellingen te doen.

Energiebesparing omgerekend
Het mooie van het hulpmiddel is dat deze de energiebesparing omrekent naar het aantal bomen, gallons olie en KWh dat bespaard wordt. Daarnaast is het mogelijk om de gedane besparingen op te slaan op het internet (door middel van een account), zodat er een lijst met topbespaarders ontstaat.

Besparingen in beeld
Binnen de ICT-Academie is via Blackboard de studenten geattendeerd op dit hulpmiddel, en op dit moment hebben 99 studenten de link aangeklikt en mogelijk het hulpmiddel geïnstalleerd (thuis op hun eigen installatie voor de opleiding). Doordat de studenten gevraagd is om zich aan te melden bij de groep ‘Koning Willem I College’ is op de website realtime te zien hoeveel besparingen op dit moment gedaan zijn door deze actie.

Ook thuis
Een aantal (helaas is het aantal niet te achterhalen) studenten heeft inmiddels LocalCooling geïnstalleerd. Leon Renders, student aan de opleiding Medewerker ICT, verteld dat hij het hulpmiddel ondertussen ook op zijn pc thuis heeft geïnstalleerd. “Ik vind het een handig hulpmiddel, het werkt heel gemakkelijk. Het is belangrijk dat je zo een hoop energie kunt besparen.”, aldus Leon.

Ons college nu al op plaats 15 wereldwijd
Het resultaat: op dit moment staat het Koning Willem I College wereldwijd op plaats 15 (kijk onder top savers teams), en hebben we met elkaar 0,507 bomen, 4,596 gallons olie en 9.574 KWh aan besparing gerealiseerd.

Standaard
Aan Gerard Droste, systeembeheerder van de ICT-Academie, is gevraagd te onderzoeken of alle Pc’s van voorzien kunnen worden van deze software. Hij reageert zeer positief: “Ik heb me al vaker geërgerd aan het feit dat bijvoorbeeld veel monitoren aan blijven staan tijdens pauzes!”. Met dit hulpmiddel kunnen we proberen het milieu te besparen. Op dit moment wordt onderzocht hoe en wanneer het hulpmiddel standaard geïnstalleerd wordt.

Voorbeeldfunctie
Natuurlijk staan binnen alle andere afdelingen van het Koning Willem I College eveneens een zeer groot aantal Pc’s, die mogelijk zuiniger kunnen werken. De inzet is om binnen het gehele college dit hulpmiddel toegepast te krijgen. Het College van Bestuur heeft de tip meegenomen in het komend overleg.  Wie weet kunnen we zo als Koning Willem I College het goede voorbeeld geven aan onze studenten, op energiekosten besparen, maar vooral het milieu sparen?

Patrick Koning
ICT-Academie
Koning Willem I College
(tel) 073 – 6249 591
(e-mail) p.koning@kw1c.nl