Ubuntu Linux 6.10 met XGL en Beryl: 3D-mania!

Na wat zwoegen en zweten, vooral zoeken op het internet naar een goede handleiding is het geluk om mijn Desktop onder Ubuntu Linux 3D te maken met Beryl.

Gisteravond was ik bezig met Compiz, echter op een of andere wijze kreeg ik het geheel niet aan de praat. Het aan de praat krijgen van XGL was geen probleem.

Installatie van XGL:
Allereerst moet je zoeken naar XGL in de Synaptic Package Manager, en vervolgens de package installeren (via rechtermuisklik). Om vervolgens bij het inloggen de mogelijkheid te hebben om een XGL sessie te starten moet het bestand xgl.desktop in /usr/share/xsessions/ met de volgende inhoud gemaakt worden:

[Desktop Entry]

Encoding=UTF-8

Name=Xgl

Comment=Start an Xgl Session

Exec=/usr/bin/startxgl.sh

Icon=

Type=Application

Vervolgens moet je het bestand startxgl.sh in /usr/bin/ met de volgende inhoud maken:

#!/bin/sh
Xgl :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
DISPLAY=:1
exec gnome-session

Ten slotte moet je XGL testen door uit te loggen en, voordat je opnieuw inlogt, rechtsonderin te kiezen voor sessions en dan de optie XGL te kiezen. Je moet nu gewoon kunnen werken met Ubuntu Linux, echter wordt er onderwater een andere engine gebruikt.

van Compiz, eh toch niet: Beryl

Zoals al eerder genoemd, is de installatie van Compiz me niet gelukt. Ben een redelijke die hard, maar toch niet gelukt. Grom, maar het gevoel was meer dan goed, toen Beryl wel lukte. Met dank aan de site Beryl-Project, echter staat hier uitgelegd hoe je met de command prompt het geheel moet installeren, echter kan het ook via de Synaptic Package Manager door eerst de repository:
deb http://ubuntu.beryl-project.org/ edgy main-edgy
toe te voegen (zie plaatje Synaptic Package Manager). Vervolgens kun je Beryl opstarten door in een command prompt het commando beryl-manager in te typen. Via het diamantje rechtsbovenaan (zie plaatje Beryl) kun je vervolgens het geheel instellen, maar vooral natuurlijk uitproberen.

Beryl

De allerlaatste versie van Beryl

Als je dan echter de allerlaatste versies van Beryl continue beschikbaar wilt hebben, kun je je abonneren op een tweetal andere repositories (zie screenshot).