Lang leve Ubuntu Linux: linux voor noobs!

Voor het eerst in de historie van Linux heb ik het gevoel dat er een versie is uitgekomen die ook van “Jan met de pet” te installeren valt. Wordt dit de ultieme doorbraak van Linux en een grote kracht richting Microsoft?

De nieuwste versie van Ubuntu LTS 6.06 is werkelijk een gemak om te installeren. Als je Windows XP kunt installeren, dan kun je ook Ubuntu LTS 6.06 installeren. Daarnaast krijg je een groot aantal standaard applicaties mee die je nodig heb voor “huis, tuin en keuken” gebruik:

  • accesoires – zoals een calculator en een woordenboek;
  • games – een groot aantal spelletjes zoals 4-op-een-rij en blackjack;
  • grafische programma’s – zoals GIMP, het alternatief voor Adobe Photoshop;
  • internet stuf – een webbrowser, VoiP client, mail client, chat client, etc;
  • office programma’s – Word, Excel, Powerpoint en Access varianten;
  • multimedia applicaties – movie en muziek spelers.

En met de optie add/remove kun je een groot aantal extra programma’s installeren. Kortom, met Ubuntu LTS 6.06 krijg je voor noppes een volledige werkende desktop voor thuis.

Maar, ook het installeren van bijvoorbeeld Apache en proFTPd gaat zonder problemen, voor een geoefende gebruiker dan, zolang je er voor zorgt dat je de gcc compiler installeerd. Dit door je door de package build-essential te installeren:

sudo apt-get install build-essential

Vervolgens kun je Apache en proFTPd (of andere software) downloaden, compileren en installeren door de volgende commando’s te gebruiken:

sudo -i

./configure
make
make install

Ook de ondersteuning vanuit de community UbuntuForums.org is erg goed.

Kortom, download Ubuntu of vraag een gratis installatie CD aan en ga er mee aan de slag. De leerlingen van de ICT-Academie van het Koning Willem I College gaan er in ieder geval komend schooljaar mee van start.