NetBIOS en NetBEUI: De geschiedenis

Een student van de opleiding Service Medewerker ICT had op internet een duidelijk uitleg gevonden van NetBIOS en NetBEUI:

NetBIOS zag het licht in september 1984. Wat is NetBIOS? De naam staat voor “Network Basic Input/Output System”. Dat is een interface die toelaat dat clients en servers met elkaar babbelen via een bepaald netwerkprotocol. Herinner je dat de traditionele netwerkprotocols (TCP/IP, IPX/SPX en andere) een client-serversysteem verwachten en dus applicaties die de rol spelen. NetBIOS kun je vergelijken met een dergelijke applicatie, maar dan eentje die een heleboel netwerkfuncties biedt en niet gewoon een. NetBIOS heeft dus een netwerkprotocol nodig: vandaar NetBIOS over TCP/IP, of NetBIOS over IPX. IBM kwam op het idee dat als je in een heel klein netwerk zit en routeren niet nodig is, dat je dan NetBIOS ook rechtstreeks op het netwerk kan duwen – dus zonder via een netwerkprotocol te werken. Dat lijkt heel sterk op Ethernet: allemaal NetBIOS-machines die over het netwerk zitten te roepen naar elkaar. Netwerkprotocollen communiceren van een zender naar een ontvanger via een welbepaald pad, maar als je het netwerkprotocol overboord gooit kun je dat niet meer. Vandaar dat een NetBIOS-zender gewoon schreeuwt en hoopt dat de boodschap ontvangen wordt. NetBIOS rechtstreeks op het netwerk duwen kreeg ook een naam: NetBEUI (NetBIOS Extended User Interface). De juiste benaming is dus ‘NetBIOS over NetBEUI’ (naar analogie met ‘over TCP/IP’ of ‘over IPX’), maar IBM noemde het later gewoon ‘NetBIOS’ terwijl Microsoft van ‘NetBEUI’ sprak. Ze bedoelen beide dus NetBIOS over NetBEUI. De boodschappen die NetBIOS-zenders en -ontvangers uitwisselen heten Server Message Blocks of kortweg SMB’s. Vandaar SMB-clients en SMB-servers.