Kijkje in de Keuken: de ICT-Academie

De volgende intro is te vinden op KingsPlaza, het magazine van het Koning Willem I College:

Een van de activiteiten van het Innovatieplatform is het organiseren van KIKs. KIK staat voor Kijken in de Keuken van. Het is de bedoeling dat onder het motto van “Geen innovatie zonder kennisdeling” medewerkers van het Koning Willem I College echt de mogelijkheid krijgen om kennis te delen met elkaar. Het organiseren van KIKs moet daaraan een bijdrage leveren. Het zijn bijeenkomsten op de werkvloer zelf, geleid door docenten, met de mogelijkheid om werkwijzen en producten toe te lichten en uit te wisselen. Bij voorkeur start de bijeenkomst terwijl er ook leerlingen aanwezig zijn, zodat ook met leerlingen zelf gesproken kan worden. Daarom worden KIK’s in principe voor kleinere groepen georganiseerd.

Pilot van de ICT-Academie
Door de ICT-Academie is een pilot op het gebied van KIK’s gestart. Er zijn zes KIK’s gepland. Drie KIK’s bij de BOL 2 en drie KIK’s bij de BOL 3 en 4 opleidingen. Deze bijeenkomsten moeten een goed beeld geven van de ervaringen en ontwikkelingen op de werkvloer van de ICT-Academie, nadat de opleidingen in 2003 gestart zijn met een nieuwe competentiegerichte kwalificatiestructuur. Tussentijds en aan het einde van de zes bijeenkomsten wordt geëvalueerd en gekeken of de proef uitgebreid moet en kan worden.

Eerste KIK
Op 5 oktober 2005 werd voor de eerste keer een KIK georganiseerd door Hans van de Wetering en Patrick Koning. Het betrof een KIK van de BOL2 opleiding van de ICT-Academie. Bij deze eerste KIK waren alleen leden van het Innovatieplatform uitgenodigd. Acht van hen waren aanwezig. Onderstaande verzameling PMI´s van alle deelnemers geeft een beeld van hoe de bijeenkomst verliep. Men heeft het voornamelijk als zeer nuttig ervaren, met als minpunt dat er te weinig tijd was.

Plus:

 • Het ‘voelen’ structureel meenemen in de begeleiding van leerlingen
 • Het gevoel inbrengen in het geheel
 • Het werken met tips en tops
 • Goede kijk op het systeem gekregen
 • Goede overzichtelijke powerpoints
 • Enthousiaste presentatie door de docenten
 • Leergierige groep/gehoor
 • Uitwisseling van meningen aanwezige en presentatoren
 • Structuur zit goed in elkaar
 • Feeling met de student
 • Webbased lesmateriaal voor handen
 • Enthousiasme
 • Duidelijk
 • Collegiaal
 • Openheid
 • Verhaal vanuit eigen ervaring
 • Niet bang voor veranderingen
 • Compleet andere leeromgeving/situatie zelfde school!
 • Helder
 • Enthousiast
 • Inhoudelijk relevant (en indrukwekkend)

Min:

 • Teveel, te weinig tijd
 • Eigen werkplek (werkplekkenstructuur) noodzakelijk
 • Computergestuurd onderwijs is passend in de doelgroep
 • Niet toepasbaar in onze (voertuigen) leeromgeving en doelgroep
 • Graag ingevulde POP´s en reflectieverslagen gezien
 • Onderwijs programma: prachtig flexibel systeem; nou de PvB´s nog flexibiliseren?

Interessant:

 • POP-gesprek in relatie tot de Bono
 • De valkuilen bij invoering
 • Herkenbaarheid van invoering
 • Delen van kennis
 • Zeker! als oogopener en mogelijkheden
 • Compleet overzicht ICT
 • Overzicht BOL2
 • Toegang en werkwijze BlackBoard
 • Ja, zeer interessant
 • Sluit aan bij wat ik doe of wil doen; jullie zijn al veel verder.
 • Heb veel geleerd.

Terugblik van een deelnemer
Afgelopen woensdag de eerst KIK. Hans en Patrick van ICT BOL2 gaven een betrokken presentatie en een duidelijk beeld van hun opleiding. De opleiding is gestructureerd zonder tot een afvinkcultuur te leiden: er is veel flexibiliteit in tempo en inhoudelijke keuzes voor de studenten. Begeleiding van het leerproces neemt een grote plaats in: POP´s met een logische plaats voor Heer Bono, actieve rol van student bij reflectie en beoordeling. De gewenste waterscheiding tussen beoordelen om te leren en beoordelen om af te sluiten kwam ook goed naar voren. Ik blijf mijn twijfels houden bij Proeven van Bekwaamheid als enige afsluiting maar ook die wisten Hans en Patrick inzichtelijk en concreet te presenteren. Hulde! Het was KIKken.

Het vervolg
De volgende KIK´s zullen gehouden worden op:
26-10 ICT-Academie BOL 3/4
23-11 ICT-Academie BOL 2
21-12 ICT-Academie BOL 3/4
25-1 ICT-Academie BOL 2
8-2 ICT-Academie BOL 3 / 4