Koop ik on-line of niet?

Waarschijnlijk niet dus, want ik heb er toch een dubbel gevoel bij, althans bij bedrijven zoals Bol.com en Amazon.com heb ik regelmatig boeken en CD’s besteld: het bedrag is te overzien en geen gedoe met garantie, et. cetera.

Enige tijd geleden kon ik, via het Fietsplan het Koning Willem I College, een fiets kopen. In de winkel mijn keuze gemaakt, en toe op internet gekeken. Een enorm prijsverschil. Toch, wat doe je als er iets kapot gaat? Helemaal naar Haarlem? De fiets opsturen: wie betaald de kosten? Toch, maar met de informatie van internet in de hand stevig onderhandeld. En een mooie korting bedongen inclusief fietsstoeltje.

Nu zit ik met hetzelfde dilemma: koop ik on-line of niet? On-line, bij Pixmania, kost de dvd-speler euro 118,= en in de winkel euro 169,=. Toch een groot verschil. Maar in de voorwaarden lees ik een aantal zaken die me verontrusten:

  1. De bestelling wordt binnen 30 dagen toegestuurd - althans dat is wat maximaal toegezegd wordt: Kan of wil ik wel zolang wachten?
  2. De kosten voor retourzendingen zijn voor de klant – Wat kost zo iets? En als het product kapot thuis afgeleverd wordt, dan moet ik het opsturen betalen? Om het risico van het opsturen te verkleinen, wordt aangeraden een verzekering af te sluiten. Wat kost dat?
  3. De meningen op de website van Pixmania kunnen door de afdeling marketing worden aangepast - Wat is dan nog de waarde van de meningen? en hoe kan ik controleren of meningen aangepast zijn?

Verder kom ik op internet een hoop goede en slechte verhalen tegen over levertijd, afleveren van wel of niet werkende spullen, et. cetera. Aan de andere kant is Pixmania weer lid van thuiswinkel.org, wat ook enige garnatie inhoudt. Twijfel, twijfel, …

Ik denk dat ik maar weer kies voor de middenweg en bij de off-line winkel langs ga en in onderhandeling ga. Zo betaal ik iets meer, maar weet ik zeker dat ik bij problemen met de fietsplan-fiets de dvd-speler kan afleveren, en bij grote problemen een nieuwe speler krijg. Ben benieuwd naar ervaringen met dit soort aankopen van anderen via internet.


[Uit: www.pixmania.nl]

5. Beschikbaarheid
Wij kunnen uw bestelling verwerken afhankelijk van de beschikbare voorraden. In het geval dat een door u besteld product niet op voorraad zou zijn, verplichten wij ons ertoe u binnen dertig dagen na het doorgeven van de bestelling hiervan per email op de hoogte te brengen en aan te geven binnen hoeveel tijd het product aan u geleverd kan worden.

9. Recht op teruggave. Niet goed, geld terug
Conform artikel L 121-20 van de gebruikerscode heeft u het recht om binnen 7 dagen het product aan ons te retourneren, mocht het niet bevallen. Deze 7 dagen gaan in op het moment dat de bestelling wordt opgestuurd. U moet uw product terugsturen op uw kosten en met een kopie van de originele rekening, de retourbon en in de originele verpakking.

Wij raden u aan uw bestelling aangetekend te versturen en eventueel een verzekering af te sluiten bij de vervoerder, voor de marktwaarde van de producten. Dit in geval van diefstal of verlies van de producten bij de vervoerder. Bij alle retourzendingen zijn de risico’s voor de Gebruiker.

10. Retour
Een retrourzending moet opgestuurd worden naar het onderstaande adres. Het terugsturen van een bestelling is geheel voor kosten en risico van de Gebruiker.

14. Commentaar, kritiek, communicatie
Alle meningen die geplaatst worden door gebruikers van Pixmania worden door de marketing afdeling gecontroleerd en eventueel gewijzigd. Pixmania houdt zich het recht voor meningen die de wet overtreden (reclame, laster, belediging, commentaar buiten context…) te weigeren of te wijzigen.