Digitale geletterdheid een absolute must!

De derde spreker, Wilfred Rubens, kende ik tot gisteravond alleen virtueel via zijn weblog, twitter, et cetera. Leuk om hem in het echt te ontmoeten. In het verleden was dit natuurlijk niet mogelijk zonder Web 2.0.

Uit onderzoek van Forrester blijkt dat de jeugd massaal actief gebruik maakt van het internet. Waarbij 54% van de jeugd YouTube, 50% social networking sites en 47% networking sites gebruikt maakt, terwijl slechts 20% van de docenten hiervan gebruik maken.

Het leren verandert door de technologie. Zie ook mijn weblogitem over de presentatie van Donald Clarke.

Mensen bouwen hun eigen digitale identiteit via YouTube, Facebook, et cetera. En halen hier voordelen uit: worden een beroemde zangeres, vinden een baan, et cetera. Natuurlijk zijn er ook gevaren, zoals foto’s die je in je jeugd online zet, maar later tijdens een sollicitatiegsprek tegen je werken.

Het onderwijs moet derhalve aandacht besteden aan digitale geletterdheid.

Een aantal maatregelen komt Wilfred tegen rondom het gebruik van het internet op scholen: verbieden van het internet of regels opstellen met wat wel/niet mag.

Echter zijn deze 2 maatregelen absoluut achterhaald. Wat dan wel?

Samen met studenten afspraken maken, studenten op hun gedrag aanspreken en het toevoegen van lessen rondom digitale geletterdheid.

Wlifred geeft vervolgens twee voorbeelden van het gebruik van web 2.0 in het onderwijs: gebruik van YouTube en Glogster.

Op deze manier bereid je je studenten voor op de competenties die nodig zijn voor de 21ste eeuw.