Hoe maak ik een multi-boot PC?

In mijn post: “Hoe partitioneer ik een harde schijf?” heb ik uitvoering uitgelegd hoe je een harde schijf in stukjes kunt verdelen (partities) en hoe dit onder water werkt met Master Boot Records (MBR), Boot Sectors, primarie en extended partities, et. cetera.

QTParted

Een deel van het verhaal mist nog, want hoe krijg ik bijvoorbeeld MS-Dos, Microsoft Windows XP of Vista, en Ubuntu Linux naast elkaar draaiend? Simpel toch, ik maak drie primaire partities aan en ik installeer vervolgens bijvoorbeeld MS-Dos, Windows XP en Ubuntu Linux. Dat zou je inderdaad verwachten echter heeft Microsoft Windows XP en Vista een irritant trekje, namelijk dat de boot sector van andere besturingssystemen hergebruikt wordt.

Op het moment dat je al MS-Dos hebt geïnstalleerd en je vervolgens Windows XP installeert, dan bepaald Windows XP dat hij de Boot Sector van MS-Dos gaat hergebruiken en een bootmenu toevoegd in de Master Boot Record, oftewel: bij het starten krijg je keurig een bootmenu met MS-Dos en Windows XP. Als je vervolgens voor Windows XP kiest, wordt de Boot Sector van MS-Dos geladen, en deze laadt vervolgens Windows XP.

Op zich geen probleem, maar hierdoor wordt de Windows XP partitie afhankelijk van MS-Dos. Stel je MS-Dos partitie crashed, dan werkt ook Windows XP niet meer. Hoe los je dit nu op?

Voordat je een tweede (of derde) besturingssysteem installeert, maak je eerst een primaire partitie aan met een partitiemanager, zoals PQMagic, voor het nieuwe besturingssysteem. Vervolgens maak je de andere primaire partities verborgen (hidden). Doordat tijdens de installatie er geen andere primaire partities gevonden worden, zal er dus een onafhankelijke partitie gemaakt worden met zijn eigen Boot Sector.

Als je dat doet voor MS-Dos, Windows XP, Windows Vista en Linux zal alles onafhankelijk van elkaar kunnen draaien.

Ten slotte nog een Bootmenu toevoegen, bijvoorbeeld met Grub of PQBoot, en het geheel draait als een zonnetje. Een andere vuistregel is dat je het best kunt starten met Microsoft besturingssysteem en dan te starten met de nieuwste, bijvoorbeeld eerste Windows 7, dan Windows Vista en dan Windows XP. Dit omdat de oudere systemen de nieuwe nog niet herkennen en zo dus onafhankelijke partities met een eigen Boot Sector aangemaakt wordt. Als je tenslotte Linux installeert (deze herkent alle andere, natuurlijk alleen als je een recente versie van Linux installeert) en maakt meteen met GRUB een bootmenu aan. Tress simple!

23 gedachten over “Hoe maak ik een multi-boot PC?

 1. Dit heeft zeker helemaal niets te maken met het nieuwe project:P. Erg duidelijke uitleg weer. Top!

 2. Dit heeft zeker wel te maken met het nieuwe project, het is gewoon de basis-informatie.
  Makkelijk, zo’n uitleg!

 3. Als het toch eens allemaal zo makkelijk was als dat u het deed lijken dan was ik een gelukkig en stressloos mens, maar helaas helaas, in de tussentijd heb ik wel 200 forums na zitten lezen en om heel eerlijk te zijn ben ik er nog niks wijzer van geworden, sterker nog, mijn hoofd begint lichtelijk kale plekken te vertonen van het haren trekken. Het erge is nog hoe meer je er over leest en hoe meer adviezen er van alle kanten me afkomen hoe dommer ik me begin te voelen dat ik er zelf niet uit kom. Zoals jij het zegt is hoe ik het ongeveer wil hebben, de verschillende OS compleet onafhankelijk draaiend van elkaar mijn voorkeur gaat uit naar: dos 6.22, windows 98, windows xp, windows xp voor nood, en 1 of 2 linux varianten, deze laatste meer omdat mijn interesse (nu al, ja nu al… beter laat als nooit) voor linux is gewekt door de manier van hoe het onstaan is… maar goed iemand die zijn pc wil rangschikken naar hoe hij het wil moet nou eenmaal rekening houden met slapeloze nachten en niet na de minste of geringste tegenslag de hoop opgeven dus we blijven proberen…

 4. Hoi Jurgen,

  Het valt best wel mee, maar ik snap heel goed dat je zoektocht via internet veel nutteloze informatie levert. Hetgeen je wilt, zal je niet lukken, want een harde schijf kan maar 4 partities aan, dus: 3 primaire met een besturingssysteem en 1 extended met meerdere logische data partities.

  Zelf heb ik mijn PC ingericht met 2 primaire partities: 1. Vista en 2. Ubuntu Linux. Installeer eerste Vista, en daarna Ubuntu Linux. Zo krijg je bij het opstarten een menu met de keuze wat je wilt opstarten. Daarnaast heb ik een data-partitie aangemaakt. Die kan ik vanuit Vista en Ubuntu Linux bereiken.

  Onder Vista draai ik Virtual PC, VMWare en/of VirtualBox. Dit zijn virtuele PC’s onder Vista. In deze virtuele PC’s kun je besturingssystemen installeren, zoals MS-DOS, W98, WME, et cetera. Op dit manier kun je toch bereiken wat je wilt.

  Mocht je meer willen weten, dan kun je altijd reageren op mijn reply, dan probeer ik je verder te helpen.

  Succes, Patrick

 5. Beste

  Ik zou op mijn pc 3 besturingsystemen willen plaatsen.
  Vista, XP, linux “Slackware”.

  Ik heb nu vista er al op staan.

  Maar ik krijg deze paritie toch nit hidden gezet als ik in vista bezig ben.

  Zou je me wat kunnen helpen hoe ik xp kan installeren. op een andere primaire partitie.

  Om de partie van vista hidden te zetten had ik EASEUS partition manager home edition gedownload. Maar ik kan vista niet hidden zetten als ik het programma in vista draait.

  Je je me wat weg wijs kunnen maken. Of een kleine tutorial kunnen geven hoe ik het nu juist doen.
  Ik heb ook al overal op het internet gelezen ma geraak er niet uit en wordt er bijna zot van. :-)

  Hopend kan je me helpen.

  Alvast merci.

  Met vriendelijke groeten

 6. Steven,

  Het hidden maken van de Vista partitie, terwijl je in Vista opgestart bent, lijkt me lastig. Ik raad je aan om het eens via een CD-versie van een partitioneringstool te proberen. Je kunt GParted (open source) downloaden en branden op een CD. Vervolgens pc opstarten via CD en partitie hidden zetten. Maak meteen een partitie aan voor Windows XP en maak deze actief. Altijd als laatste Linux installeren, want deze herkend (alles weer zichtbaar maken) de Windows installaties en brengt ze mooi onder in een opstartmenu (grub).

  Kun je hier mee verder? Laat je me weten of het gelukt is?

  Succes, Patrick

 7. LS.

  Ik heb een nieuwe PC gekocht met Vista geïnstalleerd. Nu wil ik er Win2k en linux bij gaan zetten. Maar bij het installeren van win2k loop ik al vast omdat de setup de vista partitie (C:) als ongeformateerd ziet en wil formateren als fat32. Lijkt me dat ik meteen dan Vista helemaal kwijt ben. Wie heeft een oplossing? Of heeft deze ervaring ook?

  Dank,

  Jop

 8. Jop, je zult 3 primaire partities moeten aanmaken vooraf. 2 NTFS partities voor Vista en Win2k en 1 ext3 partitie voor Linux. Het klinkt alsof je installatie van Win2k zichzelf wil installeren op de Vista partitie. Je zult dus eerst een extra primaire partitie moeten aanmaken voor Win2k. Helpt je dit?

 9. Beste Patrick,

  De situatie is als volgt:
  c: (ca 100Gb) – primaire partitie met Vista al geïnstalleerd (NTFS)
  d: (ca 20Gb) – primaire part. waar Win2K op moet komen (NTFS)
  e: (ca 100 Gb) – prim. part. ten behoeve van toekomstige Linux (NTFS)
  verder ext part, verdeeld in verschillende part tbv data (allen NTFS)

  Totale schijf is 1Tb.

  Bij het installeren van Win2K krijg ik het volgende ongeveer te zien:

  C: ongeformateerd of beschadigd 100000 Mb (partitie met hierop staat Vista, klopt)
  D:ongeformateerd of beschadigd 20000 Mb (partitie, hierop wil ik Win2000 installeren)
  E: ongeformateerd of beschadigd 100000 Mb (partitie, hierop wil ik Linux installeren)

  Als ik met de cursor de onderste selekteer verschijnt een scherm:

  Win2000 herkent de geselekteerde partitie, maar de partitie is beschadigd of niet geformateerd. De partitie moet opnieuw worden geformateerd om Win2000 hierop te kunnen installeren.

  * druk op C als u wilt doorgaan en de partitie toch wilt gebruiken.
  Setup zal later nogmaals om bevestiging vragen voordat de partitie
  opnieuw wordt geformateerd.
  * druk op ESC als u een andere partitie wilt………….

  Als ik bovenstaand op C toets, gaat hij de C: (100000 Mb) formateren, waar Vista op geïnstalleerd staat. Dat heb ik dus maar niet gedaan.

  Hier ben ik maar gestopt.

 10. Job, een lang verhaal. Wat me opvalt is dat je eerst vista installeert en dan W200k. Als je geen linux zou willen installeren zou ik de volgorde omdraaien, dus eerst Windows 2000 en dan Windows Vista. Een nieuwere versie van Microsoft besturingssystemen herkennen altijd oudere versies.

  In jouw geval wil je 3 besturingssystemen. Na installatie van Vista zou ik je aanraden om de Vista partitie hidden te zetten en de partitie voor W2000 op actief (dit betekent dat hiervan opgestart moet worden). Door deze aanpak krijg je een Vista en Windows 2000 die los van elkaar kunnen opstarten. Hiervoor moet je wel de partitie die moet starten actief maken. Als je vervolgens beide partities zichtbaar maakt, en Linux installeert, dan herkent Linux deze en maakt een bootmenu (dat zorgt ervoor dat de partitie die je kiest actief wordt en dus hiervan opgestart wordt).

  In je verhaal zou ik bij installatie Win2K kiezen voor D, want dat is de partitie waar je W2K op wilt installeren, toch?

  Daarna verder met Linux.

  Succes, Patrick

 11. Hoi Patrick,

  Bedankt voor de tip. Eerst win2k en dan Vista is niet direct een optie daar Vista er al op staat. Wellicht dat het inderdaad goed gaat als je de Vista partitie hidden maakt.

  Ik ga het proberen.

  Groet,

  Jop

 12. Jop, dit gaat zeker lukken, echter moet je voor je bootmenu daarna Linux installeren, want deze pakt beide systemen mee in het bootmenu. Dus no panic als daarna Vista niet meer start. Wel voor Linux even alle partities op zichtbaar zetten. Suc6.

 13. Beste Patrick,

  Helaas het is niet gelukt. Ik heb met Q-part de Linux en de Vista partitie hidden gemaakt en de D: heb ik bootable gemaakt. Win2k CD vervolgens gestart. Maar kan niet omgaan met de D partitie die die als beschadigd en/of ongeformateerd ziet. Vanuit de win2k setup geprobeerd de D: te formateren, maar niet succesvol (partitie is beschadigd oid). Vanuit Vista kan ik hem overigens keurig als NTFS zien. Ondanks dat de Vista en Linux partitie hidden zijn, ziet win2k setup de partitie wel (als verborgen). Heb je nog ideeën? Zou het er mee te maken kunnen hebben dat mijn totale hd 1Tb is?

 14. Hmmm, lastig om van afstand een goed beeld te krijgen. Heb je in W2K ook geprobeerd te partitie weg te gooien en opnieuw aan te maken in W2K. Dan weet je zeke dat het leesbaar is voor W2K. Waarom trouwens W2003 niet gebruiken? Op Wikipedia lees ik dat er verschillende versies van NTFS zijn. Die van W2000 is 3.0 en van de nieuwere 3.1. Mogelijk dat QPart 3.1 aanmaakt en dit niet door W2000 te lezen is? Ik heb hier geen ervaring mee, maar vandaar de tip om in W2000 te partitie aan te maken.

  NTFS kan max. 16 TB aan, dus 1 TB moet kunnen wat dat betreft. Wel heb ik ervaring met oudere versie van PartionMagic dat grote schijven niet lekker werken. Zorg dat je de laatste versie van partitioneringssoftware hebt.

  Succes verder. ik hoop dat je er nu verder mee komt.

 15. Win2k wl zelf gaan formateren, dus de ntfs versie zou geen probleem mogen zijn. Ik kan me van de tijd dat ik mijn vorige pc inrichte wel herinneren dat er een probleem was met de eerste 1048 cylinders oid. Ik denk dat ik ga proberen de vista partitie 20 G naar achteren te schuiven en win2k helemaal vooraan te zetten. Wellicht werkt dat.

  Groet,

  Jop

 16. Hoi Patrick,

  Het is niet gelukt en helaas werkt Vista ook niet meer. Tenminste … het start wel op, maar er er verschijnt uiteindelijk geen bureaublad. Enig idee of dit te herstellen is?

  Kan het zijn dat win2k niet om kan gaan meer meerdere primaire partities op een HD? Bovendien herkent de win2k installer slechts een HD van ca 130 Gb (of een andere hoeveelheid) (ipv. 1Tb). De installer ziet de beoogde win2k partitie steeds als ongeformateerd of beschadigd, maar bij het opnieuw formateren dan ziet hij de HD als beschadigd.

  Heb je nog een idee? Graag een reactie naar mijn email.

  Jop

 17. Wil een multiboot pc maken van vista en xp, maar van vista heb ik de dump(backup) dvd van de laptop die ik bij het eerste gebruik moet maken.
  heb 2 partities, eerst XP geïnstalleerd maar daarna kan ik de dvd van backup Vista gebruiken om vist te installeren?

 18. Hoi, ik denk dat je met de dump(backup) niets kunt. Ik neem aan dat je een image bedoeld van de gehele installatie? Het probleem met eerst Vista installeren en dan Windows XP is dat Windows XP niet Windows Vista herkend en je zo dus geen dual boot krijgt, denk ik (niet getest). Het Windows Vista terug te zetten, en dan Windows XP te installeren. Zet dan wel de partitie van Windows Vista op niet actief (wel die waar Windows XP opgezet gaat worden), en maak hem voor de zekerheid verborgen. Na installatie verbergen weer opheffen en via tools als bootmagic een dualboot menu maken.

 19. Hoi Joop, leuk dat je mijn blog gevonden hebt. En werkt idd perfect zoals je beschrijft. Trouwens wat leuk dat je nog steeds zo actief bent met pc’s, maar ik had niet anders verwacht. Ik weet nog goed dat ik als jochie bij jou de eerste stapjes gezet heb op de C64. Blijft voor mij ook nog steeds nostalgie.

 20. Bedankt voor je leuke reactie.Ik kreeg van een vriend in de USA foto’s,die recent gevonden zijn in een oude camera,van de aanval op Pearl Habor in 1941.Ik heb er een compilatie van op jqqp38 gezet.Daar staan ook 3 filmpjes v/h Koningsweekend op in de map Familie. Google jqqp38

Geef een reactie